Pyöräilyn pääreitit

PÄÄREITTI 1

Oulu-Haukipudas

21 km

Pohjoisen polku

Kauppatorilta lähtevä reitti kulkee Oulujoen suistossa sykähdyttäviä Tervaporvarin siltoja pitkin kohti Hartaanselän rantaa, josta se jatkuu Toppilan, Taskilan, Rajakylän, Pateniemen, Herukan ja Kellon kautta Haukiputaalle. Reitti koostuu suurelta osin yhdistetystä pyörätiestä ja jalkakäytävästä, mutta paikoin reitissä on myös lyhyitä pyöräilyyn ja jalankulkuun hyvin soveltuvia tonttikatuosuuksia. Reitti toimii loistavana yhteytenä mm. Raatin liikunta-alueelle ja Kuusisaareen sekä Haukiputaalla Virpiniemeen.

reitti 1

PÄÄREITTI 2

Oulu-Linnanmaa-Ritaharju

8,8 km

Oikotie Linnanmaalle keskustasta

Kauppatorilta lähtevä reitti kulkee aluksi Oulujoen Tervaporvarin siltoja pitkin kohti Tuiraa, josta se jatkuu Alppilan, Iskon ja Syynimaan kautta Linnanmaalle. Linnanmaalta reitti kulkee Kuivasrannan kautta Ritaharjuun. Kauppatorin ja Linnanmaan välinen viiden kilometrin osuus rakennetaan vuoteen 2019 mennessä korkeatasoiseksi Baanaksi. Muilta osin reitti on yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. 

Iskossa ja Syynimaalla reitti kulkee puistoalueilla, minkä ansiosta jaloin ja pyörällä on autoliikennettä lyhyempi yhteys keskustasta Linnanmaalle. Reitin varrelle jäävät mm. Raatin liikunta-alue, Kuusisaari, Linnanmaan Kampusalue ja Ideapark.

reitti 1

PÄÄREITTI 3

Oulu-Kaijonharju

6,0 km

Kappale kauneinta Oulua

Rotuaarilta lähtevä reitti kulkee Tuiran, Välivainion, Puolivälinkankaan, Pyykösjärven ja Linnanmaan kautta Kaijonharjuun. Samalla reitti on vaihtoehto pääreitille 2 kulkea keskustasta Linnanmaalle. Reitti on erittäin monimuotoinen: Rotuaarilta Tuiraan mennään elämyksellistä Ainolanpuistoa ja Patosiltaa pitkin, Tuirassa ja Puolivälinkankaalla kuljetaan kerrostalojen välittömässä läheisyydessä, Välivainiolla reitti vierailee vanhalla puurakenteisella omakotitaloalueella ja Pyykösjärvellä voi nähdä vilahduksen järvimaisemaa. 

Reitti 3 koostuu pääasiassa yhdistetystä pyörätiestä ja jalkakäytävästä, mutta keskustassa lyhyellä osuudella jalankulkijat ja pyöräilijät on eroteltu toisistaan. Välivainiolla reitti puolestaan kulkee hyvin pyöräilyyn ja jalankulkuun hyvin soveltuvaa tonttikatua pitkin. Reitin varrelle jäävät mm. Hupisaaret, Merikosken voimalaitoksen yläjuoksun patoluukut, Tuiran uimaranta ja Linnanmaan Kampusalue.

reitti 1

PÄÄREITTI 4

Oulu-Kiiminki

21 km

Tämän reitin varrella voit nauttia rannoista ja veden solinasta

Rotuaarilta lähtevä reitti kulkee luonnonkaunista Ainolanpuistoa ja Patosiltaa pitkin Itä-Tuiraan, josta se jatkuu Kynsilehdon, Huonesuon, Talvikankaan, Hönttämäen, Korvenkylän, Välikylän ja Jäälin kautta Kiiminkiin. Reitti kulkee pääosin Kuusamontien (= valtatien 20) vartta pitkin, mutta paikoin se kulkee myös asuinalueita sivuten. 

Pääosa reitistä on yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää, mutta muutamilla lyhyillä jaksoilla se koostuu pyöräilyyn ja jalankulkuun hyvin soveltuvista tonttikaduista. Reitin varrelle jäävät mm. Hupisaaret, Merikosken voimalaitoksen yläjuoksun patoluukut, Tuiran uimaranta ja Jäälinjärvi. Kiimingissä reitiltä on reilun neljän kilometrin etäisyys lähes luonnontilaiselle Koitelinkosken koskialueelle.

reitti 1

PÄÄREITTI 5

Oulu-Talvikangas

7,8 km

Mukava reitti vaikka päiväretkeilyyn

Reitti Rotuaarilta Talvikankaalle kulkee Myllytullissa ja erityisesti Värtössä Oulujoen kaunista rantaa pitkin Erkkolansillalle, josta se jatkuu Haapalehdon ja Rannanperän kautta Talvikankaalle. Reitti on Rannanperän lyhyitä pyöräilyyn ja jalankulkuun hyvin soveltuvia tonttikatujaksoja lukuun ottamatta koko matkaltaan yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Reitin varrelle jäävät mm. taidemuseo, Koskenniska ja Värtön uimaranta.

reitti 1

PÄÄREITTI 6

Oulu-Hiukkavaara

7,6 km

Hiukanko hyvä!

Reitti Rotuaarilta kulkee Pakkahuoneen pyöräkatua pitkin rautatieasemalle ja sieltä edelleen Raksilaan. Raksilasta reitti jatkuu Kajaanintien ja Torpantien kautta Oulujoen ylittävälle Poikkimaantien sillalle, josta se jatkuu Hiukkavaaran keskustaan. Kajaanintiellä jalankulkijat ja pyöräilijät on eroteltu toisistaan ja Torpantiellä kuljetaan hyvin pyöräilyyn ja jalankulkuun soveltuvaa tonttikatua pitkin. 

Muilta osin reitti koostuu yhdistetystä pyörätiestä ja jalkakäytävästä. Reitin varrelle jäävät mm. rautatieasema, Raksilan marketit, kaupunginsairaala ja yliopistollinen sairaala.

reitti 1

PÄÄREITTI 7

Kauppatori-Kontinkangas

2,6 km

Liikkumaan pyörällä – uimaan, Ouluhallille tai vaikka pesäpalloa pelaamaan!

Reitti Kauppatorilta kulkee pyöräkatua pitkin Rotuaarin kautta rautatieasemalle, josta se jatkuu Raksilan urheilukeskusalueen kautta Kontinkankaalle. Rautatieasemalta Kontinkankaalle reitti on yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Kontinkankaalla sijaitsevat mm. sairaalat ja lukuisat työpaikka-alueet. Lisäksi reitin varrelle jäävät mm. Rotuaari, rautatieasema, Raksilan marketit, jäähalli, uimahalli, pesäpallostadion ja Ouluhalli.

reitti 1

PÄÄREITTI 8

Oulu-Maikkula-Muhos

36 km

Muhokselle ja museoon!

Reitti Isokadulta kulkee Saaristonkadun ja Kainuuntien (= valtatie 20) vartta tai sen lähialuetta pitkin Kontinkankaan, Maikkulan, Madekosken, Pikkaralan ja Laukan kautta Muhokselle. Oulussa Mäkelininkadun ja Raksilan välillä jalankulkijat ja pyöräilijät on eroteltu toisistaan. 

Muualla reitti kulkee joko yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää, tonttikatuja tai yksityisiä teitä pitkin. Madekoskella, Pikkaralassa ja Laukan pohjoispuolella jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitetulla reitillä on sorapäällysteisiä yksityisiä teitä, jotka ovat kuitenkin turvallisempi vaihtoehto valtatien 22 pientareella kulkemiseen. Reitin läheisyyteen jää mm. Madekoskella Turkansaaren ulkomuseo. 

reitti 1

PÄÄREITTI 9

Oulu-Kaakkuri-Zeppelin

16 km

Vaivattomasti shoppailemaan pyörällä!

Reitti Isokadulta kulkee Karjasillan, Höyhtyä, Mäntylän ja Kaakkurinkankaan kautta Kaakkurintorille ja edelleen Metsokankaalle. Metsokankaalta reitti jatkuu Kempeleen kunnan puolelle kulkien Linnakankaan ja Kokkokankaan kautta Zeppeliiniin. Zeppeliinistä on Oulun seudun ensimmäinen Baanatasoinen yhteys Kempeleen kuntakeskukseen asti. Muuten reitti kulkee koko matkalla yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää pitkin. 

Oulussa Saaristonkadulla jalankulkijat ja pyöräilijät on kuitenkin eroteltu toisistaan. Reitin varrelle jäävät mm. Kaakkurin ja Zeppelinin ostoskeskukset. Lisäksi reitin varrelle jää lukuisa määrä oppilaitoksia kuten Oulussa Pohjankartano musiikkikeskuksineen sekä Kaakkurin ja Metsokankaan koulut ja Kempeleessä Linnakangastalo ja Ylikylän koulu.

reitti 1

PÄÄREITTI 10

Oulu-Kempele-Liminka-Lumijoki

38 km

Lahtia ja lintuja

Kauppatorilta lähtevä ylikunnallinen reitti kulkee alussa Meritullin kautta Hollihaan ja Heinäpään puistokäytäviä pitkin Limingantulliin, josta se jatkuu Oulunlahden ja Hakamaan kautta Kempeleeseen. Kauppatorin ja Lentokentäntien välinen osuus on yhteinen Oulunsalon reitin kanssa. Kempeleestä reitti kulkee rautatieaseman ja Tupoksen kautta Liminkaan, josta se jatkuu aina Lumijoelle asti. 

Reitti on suurelta osin yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää, mutta reitin varrella on myös pyöräilyyn ja jalankulkuun hyvin soveltuvia tonttikatuosuuksia Oulunlahdessa ja Perävainiolla sekä Kempeleessä korkeatasoista Baanaa noin kilometrin matkalla. Reitin varrelle jäävät Hollihaan viher- ja virikealue, Heinäpään urheilukeskus, Limingantullin ostoskeskus, ravirata, Kempeleen, Limingan ja Lumijoen kuntakeskukset sekä Limingassa Rantakylän virkistysalue ja Liminganlahti luontokeskuksineen. 

reitti 1

PÄÄREITTI 11

Oulu-Oulunsalo-Lentoasema

14 km

Hevosystäville sekä urheilijoille – reitin varrelta löytyvät niin ravirata kuin urheilukeskuskin!

Kauppatorilta lähtevä reitti kulkee alussa Meritullin kautta Hollihaan ja Heinäpään puistokäytäviä pitkin Limingantulliin, josta se jatkuu Oulunlahden, Vihiluodon ja Oulunsalon kautta lentoasemalle. Kauppatorin ja Lentokentäntien välinen osuus on yhteinen Kempeleen/Limingan/Lumijoen reitin kanssa. 

Reitti on suurelta osin yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää, mutta reitin varrella on myös pyöräilyyn ja jalankulkuun hyvin soveltuvia tonttikatuosuuksia Oulunlahdessa ja Rantavainiolla. Reitin varrelle jäävät Hollihaan viher- ja virikealue, Heinäpään urheilukeskus, Limingantullin ostoskeskus, ravirata ja Oulunsalon palvelut.

reitti 1

PÄÄREITTI 12

Oulu-Nallikari

3,4 km

Pyörällä pohjoisen Rivieralle

Rotuaarilta lähtevä reitti kulkee Kauppatorin ja Pikisaaren kautta erittäin kauniissa ja viihtyisässä ympäristössä Hietasaaressa sijaitsevaan Nallikarin virkistys- ja matkailualueelle, jossa on paljon aktiviteetti- ja majoitusmahdollisuuksia. Reitin varrella voi kokea mm. merellisen Oulun, historiallisen Pikisaaren sekä paljon viher- ja silta-alueita. 

Rotuaarin ja Kaupparin välillä on pyöräkatu, mutta muuten reitti koostuu yhdistetystä pyörätiestä ja jalkakäytävästä. Yksinomaan jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitettujen siltojen väyläosuuksien vuoksi matka jaloin tai pyörällä niin Pikisaareen kuin Nallikariin on huomattavasti lyhyempi kuin autolla. 

reitti 1

Kehäreitit

KEHÄREITTI 21

Oritkari-Äimärautio-Hiukkavaara-Rusko-Pateniemi

22 km

reitti 1

KEHÄREITTI 22

Limingantulli-Tuira

3,8 km

reitti 1

KEHÄREITTI 23

Limingantulli-Värttö

5,3 km

reitti 1

KEHÄREITTI 24

Kaakkuri-Kontinkangas

5,8 km

reitti 1

KEHÄREITTI 25

Oulunsalo-Kempele-Zeppelin-Murto

17 km

Kaunista lakeutta ja hyviä palveluja

Reitti lähtee Lentokentäntieltä kohti Kempeleentietä, joka vie peltomaiseman läpi Sarkkirannan urheilukeskukseen ja sieltä Kempeleen keskustaan. Keskustasta reitti jatkuu Kempeleen Baanaa pitkin Kauppakeskus Zeppeliniin ja vastapäätä sijaitsevaan Zemppiin. Zempin alueella on myös Virkistysuimala Zimmari. Palvelukeskittymän jälkeen reitti muuttuu maalaismaisemaksi ja on tasaista, kaunista lakeutta aina reitin päätepisteeseen saakka.

reitti 1

Pääreitit

Baanaverkkosuunnitelma

baanaverkko