Oulu on talvipyöräilyn mallikaupunki. Oulussa pyöräillään talvella enemmän kuin kesällä muualla!

Talvi tuli. Pidetään pyörät pyörimässä – vappaalla tyylillä!

Pyöräily talvella ei ole erityisen vaativaa, kuten ei ole talvella käveleminenkään. Päinvastoin – pyöräily on nopea ja hauska tapa liikkua myös lämpötilan pudottua ja päivien pimennyttyä.
Jatkamalla pyöräilyä läpi talven pääset nauttimaan ulkoilmasta, hyvästä olosta ja liikennemuodosta vailla vertaa.

Hyviä syitä pyöräillä talvella

Pyöräily kohottaa mielialaa, lisää hyvinvointia ja pidentää elinikää. Lisäksi pyöräilyn ansiosta ilmalaatu paranee, liikennemelu vähenee ja kaupungeista tulee viihtyisämpiä paikkoja. Pyöräily siis tuottaa yhteiskunnalle selvää rahaa – myös talvella.

Tässä muutama vinkinjyvänen, joilla saat pyöräilystä ilon irti talvellakin.

Pyörä on talvellakin yliveto kulkupeli​

Varsinkin talvella matkanteko on mukavampaa, kun varaat siihen muutaman ylimääräisen minuutin. Voit ajaa hikoilematta, ilman hoppua ja nauttia talven parhaista puolista. Olet pyörällä silti yleensä aiemmin perillä, koska pyörä on kaupungeissa alle viiden kilometrin matkoilla nopein.

Pukeudu mukavasti

Pukeudu sellaisiin vaatteisiin, joista itse pidät eniten. Voit pukeutua kuten muutenkin pukeutuisit ulkona talvella. Tärkeimmät talviasusteet löytyvät vaatekaapistasi. Ne ovat:

  • Takki
  • Kengät
  • Päähine
  • Käsineet

Pidä huolta pyörästäsi

Paras talvipyörä on oma pyöräsi. Tai se sitten se odottaa sinua vielä kaupassa. Tärkeintä on, että pyöräsi on kunnossa ja sillä on mukava ajaa. Huono pyörä jää yleensä pihalle lumikasan alle.

Pro Tip: Keväällä pyöräkorjaamoissa on aina ruuhkaa. Vältät tungoksen huollattamalla pyöräsi syksyllä. Talvella pyöräkaupat ottavat asiakkaita riemumielin vastaan, koska silloin kaupassa on usein aika hiljaista.

Valitse sopivat renkaat

Viileässä renkaan ilmanpaine laskee, mutta toisaalta hieman pehmeällä renkaalla on parempi pito. Nastarenkaat eivät ole välttämättömät, mutta monen mielestä ne tuovat ajamiseen lisää varmuutta, ja niillä voi ajaa hieman vauhdikkaammin kuin tavallisilla renkailla. Renkaat voit vaihtaa itse tai vaihdattaa ne pyörähuollossa.

Ketjut on hyvä puhdistaa aina välillä, jotta ajaminen pysyy kevyenä. Lisää ketjuihin silloin tällöin myös tippa öljyä. Kuivaa ketju öljyämisen jälkeen, jotta öljyinen ketju ei kerää likaa.

Niksi:

  1. Ota pala kangasta käteen
  2. Purista se ketjun ympärille
  3. Pyöritä polkimia

Valmista tuli!

Ennakoimalla pysyt pystyssä

Talvessa on toki omat haasteensa. Äkkinäiset käännökset ja nopeudenmuutokset liukkailla pinnoilla ovat pääsyyt kaatumiseen. Jarruta siis ennen liukkaita paikkoja ja vältä nopeita käännöksiä. Pidä ajonopeutesi maltillisena ja tasaisena, niin pysyt pystyssä.

Metalliset rakenteet, kuten viemärinkannet, puiset sillat, märät lehdet ja sileät kivipinnat ovat talvella liukkaita. Helsingissä varo myös ratikkakiskoja.

Valaise itsesi

Polkupyörän lampun tarkoitus ei ole valaista yötä, vaan helpottaa muita kulkijoita havaitsemaan sinut. Talvella valoa on hyvä käyttää jo päivän hämärtyessä eikä odottaa, että tulee säkkipimeää. Lapin talvessa siis melko lailla koko ajan, etelässä aamulla ja iltapäivästä yöhön.

Tiedonmurusia valoista:

Etuvalo on valkoinen, takavalo punainen. Pienikin tuikku riittää etuvaloksi. Takavalo ei ole pakollinen, mutta sitä kannattaa käyttää. Valoksi kannattaa valita USB-ladattava led-lamppu. Silloin ei tarvitse jatkuvasti vaihdella paristoja, ja kesken työmatkan sammuvan valon voi ladata suoraan seinästä tai läppäriltä.

Kuvakisa

Pyöräliitto, Oulun seudun pyöräily ja Bassoradio järjestävät 18.–21.11.2019 kuvakilpailun juhlistamaan pyöräilyn riemua ja lähestyvää talvea.

Ota Instagram-kuva tai vaikka useampi ja julkaise ne hashtagilla #pyöräilytalvi!

Parhaan kuvan ottaja palkitaan upealla Pelagon polkupyörällä.

Kuvakisan voittaja julkistetaan perjantaina 22.11.2019 Bassoradion Aamushow’ssa ja tällä sivulla.

Valokuva: Martti Tulenheimo

Kuvakisan voittaja

Pyöräliitto, Oulun seudun pyöräily ja Bassoradio järjestivät
18.–22.11.2019 Instagram-kuvakilpailun juhlistamaan pyöräilyn riemua ja lähestyvää talvea Bassoradion Aamulinja-ohjelmassa.

Kilpailun voittajaksi valittiin Enni Kemppaisen ottama selfie. Kuva ja sen kirjallinen tarina tekivät vaikutuksen Pyöräliiton tuomaristoon.

Lisätietoa 

Pyöräilytalvi-kuvakisan voittaja on jyväskyläläinen Enni Kemppainen.